Ruta a Peu Matagalls - Montserrat

ISBN: 9789439362200

€0.00
VAT included

Recorregut per anar a peu des del Matagalls (1699 m) fins a Montserrat (709 m). El Club Excursionista de Gràcia realitzà aquesta ruta en record de la travessa efectuada el 4 d'agost de 1904 per mossèn Jaume Oliveras (1877-1957), un dels pioners de l'escalada al nostre país. Aquesta entitat, des del 1972 (bianualment) i des del 1989 (anualment), organitza la caminada Matagalls . Montserrat per aquest itinerari en commemoració d'aquesta efemèrides.

L'itinerari s'inicia al cim del Matagalls, al massís del Montseny, baixa al coll Formic i continua pel pla de la Calma fins a Aiguafreda, on creua el riu Congost i remunta els cingles de Bertí. Per la serra de la Codina i altres carenes va a parar al coll de Poses, entre Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja. Puja al coll de Termes i passa a tocar del serrat de les Pedres per davallar fins a Sant Llorenç Savall. Des d'aquesta població passa al sud de la serra de Sant Llorenç del Munt i remunta fins a passar per la casa Nova de l'Obac, des de la qual va a parar a Vacarisses. La continuació comporta creuar el riu Llobregat i des de Monistrol de Montserrat emprendre la darrera pujada que culmina al santuari de Montserrat.

La ruta té una senyalització pròpia a base de dues ratlles de pintura sobreposades, una de verda i una de vermella, en ocasions amb un punt blanc al mig que en facilita la localització.

L'itinerari s'ha dividit per trams que presumptament es poden efectuar en una jornada (entre 15 i 20 km aprox.), amb inici i final en llocs amb accés per mitjà d'algun sistema de transport (tren, bus, cotxe...). Cada tram és com una fitxa que consta de: introducció i informació general, mapa (fragment d'un mapa de l'ICC escala 1:50.000, amb sobreimpressió de l'itinerari) i descripció de l'itinerari (amb distàncies en temps i km).

La descripció s'ha complementat amb informació sobre la figura emblemàtica que fou mossèn Jaume OIiveres i amb la reproducció d'un escrit que aquest publicà com a ressenya de la primera caminada de la ruta del Matagalls a Montserrat en menys de 24 hores.